Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

O medu

honey-352205_1920.jpgMed jako tradiční produkt včel vzniká z přírodní sladiny, kterou včely sbírají na živých rostlinách a přinášejí do úlu. Přírodní sladinou bývá obvykle nektar z květů rozmanitých druhů medonosné květeny. Jiným druhem přírodní sladiny je medovice, kterou produkuje hmyz (např. mšice) sající mízu z vodivých pletiv rostlin. Kapky přebytečné sladké tekutiny (medovice) vystřikují na povrch listů a jehličí, kde je sbírají včely. Aby se z nektaru i medovice stal med, musí včely tuto sladinu zahustit a obohatit o biologicky účinné látky většinou povahy enzymů. Vyzrálý med je potom trvanlivou a biologicky hodnotnou potravinou. 

  Med jako přírodní produkt se vyznačuje velkou variabilitou. Obvykle je složen z nektaru a medovice pocházející z mnoha různých rostlin. Na zdroji závisí senzorické vlastnosti medu, jako je barva, chuť, vůně, rychlost a typ krystalizace aj. Za určitých okolností mohou vznikat medy pocházející převážně z jednoho druhu rostliny. Takové medy nazýváme jednodruhové a můžeme popsat jejich vlastnosti. 

  Medu je více než 300 druhů. Záleží na jeho původu, na květech, které včely navštěvovaly a které mu dodávají barvu, chuť a nutriční vlastnosti. Například manukový med má výraznější chuť a není vhodný k pečení v troubě, zatímco tmavší med je bohatší na antioxidanty, ale také má intenzivnější a nahořklou chuť, která nevyhovuje každému. V medu jsou dále obsaženy minerální látky a stopové prvky. Jsou to soli draselné, vápenaté, hořečnaté, sodné. Stopové prvky: železo, měď, mangan, kobalt, zinek, jód, fluor, kyselina křemičitá a jiné, které mají velký význam pro zdraví člověka. Jejich množství se pohybuje od 0,1 – 0,4 %. Minerální látky v medu jsou rozpuštěny ve vodních roztocích v půdě, tím se dostávají do rostlin a z nich do medu. Zvláště medovicové medy obsahují těchto minerálních látek mnohem více. 

 Různé výzkumy prokázaly souvislost mezi konzumací medu a zlepšením rovnováhy střevní mikroflóry, zmírněním kašle a dýchacích potíží. Přítomnost výživných látek v medu má antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé účinky. Abychom však mohli získat dostatek těchto látek, museli bychom zkonzumovat velké množství medu, a tedy i spoustu kalorií.

  Aktuality týkající se medu najdete níže.

 

Příspěvky

Med došel, hlásí včelaři. Příliš pršelo a řádil kůrovec.

13. 11. 2020

"Včelaři za sebou mají velmi nepovedený rok," píše ekonomický deník E15. Poté, co řada včelstev nepřežila zimu, přišlo deštivé léto. Produkce medu tak výrazně klesla. Zatímco v jiných letech doprodávají včelaři zásoby loňského medu ještě na konci zimy, letos mají mnozí vyprodáno už teď.

 

Produkce medu v roce 2019

12. 11. 2020

Produkce medu v České republice v roce 2019 klesla, včelstva vyprodukovala 8260 tun medu, což je nejméně za posledních pět let.

 

Kontrola medu v obchodech: Katastrofa

17. 6. 2014

 

O medu, Petra Pospěchová, redaktorka HN

23. 2. 2013

 

A DOST, test medů

25. 8. 2012

 
Celý příspěvek | Rubrika: O medu | Komentářů: 0

Medu bude málo, jeho cena poroste. Převzato z Novinky.cz

25. 8. 2012

 
Celý příspěvek | Rubrika: O medu | Komentářů: 0

Pastovaný med LETÁČEK

29. 1. 2012

 

Včelař, který prodává „přímo“, nemusí být schválen ani registrován

19. 11. 2011

 

Co jsem o medovině nevěděl

23. 11. 2010

 
 
Celý příspěvek | Rubrika: O medu | Komentářů: 1

Uškodí horký čaj medu?

30. 8. 2009

Uškodí horký čaj medu? Jedna z nejčastějších otázek, na kterou serveru lidovky.cz odpověděl Dalibor Titěra z Výzkumného ústavu včelařského v Dole.  

 
Celý příspěvek | Rubrika: O medu | Komentářů: 2